Skip links
App laten maken? Wat zijn de kosten | 4 prijsvoorbeelden van een app ontwikkelaar

App laten maken? Wat zijn de kosten | 4 prijsvoorbeelden van een app ontwikkelaar

‘Wat kost een app?’ Het is zeker weten de meest gestelde vraag die wij als app ontwikkelaar dagelijks ontvangen.

Was er maar een eenvoudige formule om de app kosten te berekenen. Of is die er zelfs al? In dit artikel gaan we in op de verschillende prijsniveaus voor app ontwikkeling. Waarbij we kijken naar wat het kost om een app te maken uitgaande van ontwikkeling voor zowel kleine bedrijven als de Top 200 organisaties. 

Een app maken | Bestaat er een formule voor de prijs?

De prijs van een app varieert enorm, omdat deze afhankelijk is van verschillende factoren, zoals:

  • Complexiteit en grootte. Het betekent hoeveel de app zou moeten kunnen, en hoeveel uren er nodig zijn om de app en functionaliteiten te ontwikkelen.
  • Het type app. Betreft het een native app, hybride app of web app? De prijs van de applicatie is afhankelijk van de gewenste variatie. En de daarmee samenhangende aantal uren in complexiteit om het te maken. 
  • iOS of Android app? De prijs zal stijgen als de app voor beide platformen is, want ook hier betekent, dat het aantal benodigde uren daarmee stijgt. 
  • Dataverzameling. Waar komen de gegevens voor de app vandaan?
  • Ontwikkelaars. Wie zal de app ontwikkelen en wordt er gekozen voor outsourcing, of kies je voor de kwaliteit die standaard is in het land waar ook je gebruikers zich bevinden. 


‘Wat kost een app?’ is bijna hetzelfde in complexiteit als vragen: ‘Wat kost een huis?’ Het antwoord zal altijd afhangen van welk materiaal wordt gebruikt, hoe groot het moet zijn, welke kwaliteit is gewenst, hoe het moet worden geregeld, enzovoorts. Kortom: het gaat om een persoonlijk proces, waarbij de uitkomst een product op maat is. Er is geen app hetzelfde, geen gebruiker hetzelfde en daarmee vraagt ook het proces voor een goed eindproject meer inzicht en expertise. Het maakt het proces van een app persoonlijk en daamee ook het budget.
De professionele bureaus kunnen daarom zelden direct een prijsopgave geven, voordat duidelijk is wat er precies is gewenst.

TIP | In het algemeen luidt het advies van app ontwikkelaars: houd het simpel. Hoe gecompliceerder en groter de gewenste app is, des te lager het succespercentage. De apps die erg populair zijn, voldoen meestal maar aan één behoefte van de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan de apps die je wellicht zelf gebruikt: Google Maps, Tinder en Pinterest. Allen zijn gericht op één service of dienst.

Misopvatting nr. 1 | App ontwikkelaar agencies stelen je idee

Velen die met een goed app-idee rondlopen, zijn nerveus om het met anderen te delen. Het gevoel dat mensen het stelen en de hele applicatie zelf zullen ontwikkelen, is een misvatting. Men moet in gedachten houden dat agentschappen consultants zijn. App ontwikkelaars zijn erop gericht jouw app te ontwikkelen en niet die van henzelf. Neem je twijfel weg door te investeren in research: hoeveel app ontwikkelaars hebben zelf een eigen app ontwikkeld? Of zelfs een prijs calculator, die veel vragen zou wegnemen? De tijd die app ontwikkelaars steken in het uitwerken van jouw product is erg kostbaar, ook voor de ontwikkelingsbureaus zelf. Zij richten zich daarom op het ontwikkelen van specifiek jouw producten, en niet hun eigen.

App maken kosten 4 prijsvoorbeelden op een rij - App laten maken? Wat zijn de kosten | 4 prijsvoorbeelden van een app ontwikkelaar

Reputatie vs. succes

App ontwikkelaars kunnen je gemakkelijker vertellen wat een app daadwerkelijk kost als je de informatie zo gedetailleerd mogelijk deelt met de consultants. Houd er rekening mee: een app ontwikkelaar gebruikt je app niet voor succes – zij moeten daarentegen een goed product leveren waarvoor je betaalt. Alles daarbuiten, zoals ook het promoten van een app, waarmee het product populair wordt, is aan jou. Heb je ooit gelezen in het nieuws over agentschappen die ideeën stelen? Precies! Een app laten maken is een specialisatie op zich, en de bureaus richten zich op de kwaliteit. Des te beter jij je ideeën deelt, des te beter de kwaliteit en prijsberekening van je app zullen zijn.

Wat kost het om een app te laten maken?

Het prijsniveau varieert – ook in Nederland. Over het algemeen kunnen we de app ontwikkeling indelen in 4 verschillende prijsniveaus, voor het gemak ‘pakketten’ genoemd, in de Nederlandse markt. De prijzen zijn bij benadering, maar geven een goed beeld wat je kunt verwachten bij de verschillende scenario’s:

  • Basis pakket: 25.000 euro
  • Medium pakket: 80.000 euro
  • Maximum pakket: 125.000 euro
  • Enterprise pakket: 625.000+ euro
App maken Wat kost het 4 prijsvoorbeelden op een rij  - App laten maken? Wat zijn de kosten | 4 prijsvoorbeelden van een app ontwikkelaar

Basis pakket

Het basis pakket gaat uit van de een eenvoudige behoefte aan één platform (native app) dat moet worden ontwikkeld en zonder bijbehorende back-end. Voor ca. 25.000 euro ontvang je gemiddeld 200 werkuren gewijd aan app ontwikkeling. Een app ontwikkeling waarbij uitsluitend rekening wordt gehouden met de eerste versie van een app. Om en nabij de 40 uren zullen gaan naar de design taken voor de front-end, waar de ontwikkelaars (developers) de resterende 140 uur besteden aan het programmeren van de app. Het kleine pakket is een goede oplossing voor bedrijven en start-ups die een eenvoudige app willen ontwikkelen die de bedrijfsstrategie ondersteunt en die op een later tijdstip verder kan worden ontwikkeld.

Medium pakket

Het medium pakket wordt beoordeeld op de behoefte aan een back-end voor één platform (native app). 600 uren worden verdeeld over het design, de back-end en de app programmering. Design staat voor ca. 50 uur, terwijl back-end en het programmeren van de app respectievelijk 250 uur en 300 uur kosten. Met het medium pakket zal het ongeveer 16 weken duren om de eerste direct bruikbare versie van de app te ontwikkelen. Dit medium pakket is ideaal voor bedrijven die de app willen gebruiken om een ​​verbeterde relatie met het klantenbestand te creëren en die een potentieel zien in het gebruik van een applicatie in plaats van andere kanalen.

Groot pakket

Het grote pakket is relevant voor bedrijven die een eenvoudige, maar nuttige app willen. Het prijsniveau is gebaseerd op ontwikkeling voor twee platforms (iOS en Android) en een semi-eenvoudige back-end. Het designteam (en daarmee tevens UX en UI) wordt daarin ingezet voor ca. 100 uur, terwijl de app en backend programmering respectievelijk 500 uur en 400 uur duren. Het grote pakket is bedoeld voor bedrijven die een omnichannel-klantervaring willen creëren en die de klant op alle platforms willen ontmoeten om een ​​holistische klantervaring te creëren.

Enterprise pakket

Het Enterprise-pakket is – zoals de naam al doet vermoeden – voor bedrijven en dus geen particuliere gebruikers. Bedrijven stellen vaak hoge eisen aan hun app ontwikkeling, wat betekent dat de app vanaf het begin complex is. En met meer complexiteit volgen ook meer werktijden (uren). Neem bijvoorbeeld alle soorten reis-apps. Des te meer aankooproutes er zijn, des te meer gecodeerd moet worden om alle opties (enkelvoudig ticket, fietskaartje, enz.) te krijgen die overeenkomen met de oorspronkelijke aankooproute. En er moeten ook opties zijn voor aanvullingen (zoals plaatsreservering) vermenigvuldigd met de complexiteit achter het scherm. Lees: des te meer functionaliteiten de eindgebruiker moet dienen, en des te meer variaties in routing daar zijn, des te complexer en dus uitvoeriger de benodigde begroting zal zijn. Maar juist bij deze producten is ook zeker sturing middels consultants gewenst, die kunnen helpen de functionaliteit vanuit hun jarenlange ervaring optimaal in te zetten (sprints).

TIP | Om zeker te zijn van een zo nauwkeurig mogelijke budgetinschatting raden wij aan om altijd te starten met een design sprint. Dit kadert alle te verwachten kosten zo nauwkeuring mogelijk af en is bovendien enorm effectief om te zorgen dat je een optimaal product ontvangt, perfect afgestemd op alle wensen en mogelijkheden. Specifiek wordt bekeken welke functionaliteiten je app tot het allersterkte product maken, waarna de ontwikkeling in gang wordt gezet. Het is als het ware de basis voor je project. Losse sprints zijn mogelijk bij Nodes (ca. 9.500 euro) waarna je een volledig vrijblijvend overzicht ontvangt, waarmee jij direct inzichten en een goede basis voor het volledig app ontwikkelingsproces in handen hebt.

Advies

1. Vergelijk aanbieders
2. Overweeg zorgvuldig of je vertrouwt op outsourcing; zoek voor de kwaliteit die je wenst naar ontwikkelaars die je gebruiker begrijpen 
3. Geef quality assurance een eerlijk budget; zijn je gebruikers tevreden, dan wordt je app gebruikt
4. Voor een app maken geldt: houd het zo simpel mogelijk. Een app is geen website en hoeft ook niet datzelfde te kunnen. Bepaal de minimale functies  

De kosten van een app weerspiegelen ook vaak de kwaliteit

Sommigen zullen waarschijnlijk omvallen van de hoge prijzen. Er zijn ook veel goedkopere oplossingen op de markt, maar net als bij zoveel andere dingen, krijg je waar je voor betaalt. En in de app wereld gaat dit zeker op.   

App maken app ontwikkelen alle kosten op een rij van een app ontwikkelaar - App laten maken? Wat zijn de kosten | 4 prijsvoorbeelden van een app ontwikkelaar

Regelmatig ontvangt Nodes verzoeken om reeds gestarte app-projecten over te nemen. Omdat de samenwerking spaak liep, de (kleinschalige) aanbieder failliet is gegaan, of zelfs omdat er producten zijn geleverd verklaard als ‘af’, waar nog niets mee kan. Als je aanbiedingen voor apps zoekt, vind je bureaus die “complete en stabiele” apps aanbieden voor minder dan 4.000 euro. Deze oplossingen zijn gevaarlijk, en eindigen in verloren projecten of veel extra kosten. En ook kan het zijn dat outsourcing de kosten beïnvloedt, door bijvoorbeeld ontwikkeling in India als onderdeel van de prijs. De prijs is inderdaad soms lager in landen waar de kwaliteit verre van Nederlands niveau is, maar je wil ook dat deze bugs- en defekten-vrij is. Zodat het voldoet aan wat de gebruikers wensen. Als je voor de goedkope oplossing kiest, zal je droom zeker niet in vervulling gaan met uitsluitend dat budget.

Misvatting 2: na de app release is de app kostenvrij

Tot nu toe hebben we ons in dit artikel gericht op de ontwikkelingskosten voor de eerste versie van een app. Kwaliteitsborging, onderhoud en optimalisatie zijn echter minstens zo belangrijk als het ontwikkelen van de app zelf.

Zodra de applicatie is ontwikkeld en is gelanceerd in de App Store of Google Play, zou de ideale situatie zijn dat het project ook echt af is. Maar net als bij het bouwen van een huis, dat in prijs kan variëren, moet het ook worden onderhouden. Hetzelfde geldt voor een app.

15 – 20 % van het app ontwikkelings budget moet worden gereserveerd voor kwaliteitswaarborging | Tel dit op bij je budget

Een app moet continu worden bijgewerkt om te zorgen dat deze voldoet aan de nieuwste beveiligingsnormen. De app moet in principe worden bijgewerkt, omdat deze afhankelijk is van externe systemen die voortdurend veranderen en waarop je als ondernemer geen invloed hebt. Wanneer Apple bijvoorbeeld een nieuw besturingssysteem start, zijn er vaak aanzienlijke wijzigingen en daarom moet de app worden bijgewerkt om compatibel te zijn met de nieuwste versie(s). Als dat niet gebeurt, loopt de ​​app het risico op bugs die grote gevolgen hebben op zowel de functionaliteit als de gebruikerservaring, en daarmee de populariteit.

App laten maken Dit zijn de kosten - App laten maken? Wat zijn de kosten | 4 prijsvoorbeelden van een app ontwikkelaar

Kortom: kost je app 125.000 euro, reserveer dan een extra 18.750 – 25.000 euro voor kwaliteitswaarborging en onderhoud.

Lees je graag verder? Via onder meer bol.com zijn boeken beschikbaar onder titels als ‘Van idee tot app‘, waarmee in iedere gewenste taal, goede aanraders tevoorschijn komen. Of lees direct verder over Nodes’ app ontwikkeling services.

Call Now ButtonNeem contact op!