Skip links
Wat is de beste programmeertaal als je een app ontwikkelt?

Wat is de beste programmeertaal als je een app ontwikkelt?

Het antwoord op de vraag wat de beste programmeertaal is voor app-ontwikkeling is zeer subjectief, maar bij Nodes hanteren wij de volgende vuistregel: De beste taal is de taal waarmee de ontwikkelaar het meest vertrouwd is. Onze favorieten zijn:

Objective-C & X-code

Ook al zijn er talen die objectief gezien beter of slechter zijn, is Objective-C dé standaard programmeertaal voor Apple’s iOS. Deze programmeertaal is gebaseerd op de vertrouwde en zeer gerespecteerde codetaal C, die overal ter wereld op iPhones wordt gebruikt.

Dit is ook de taal die Apple officieel aanbeveelt aan iOS-ontwikkelaars om te gebruiken in combinatie met hun IDE ontwikkeling Xcode, en het is een actieve taal met ondersteuning van de community en regelmatige updates.

Swift & Vapor

Zoals met alle technologie zijn er dagelijks nieuwe innovaties en andere talen voor Swift en Vapor, waarmee ontwikkelaars sneller kunnen ontwikkelen met dezelfde resultaten.

De nieuwste hypermoderne combinatie is gemaakt voor snelheid en gebouwd met liefde. Nog nooit was het zo makkelijk om een app te publiceren nadat deze geschreven was. Heroku is bijvoorbeeld een van de redenen waarom Vapor in 2016 en 2017 één van de populairste GitHub-projecten was.

Voor Android apps gebruiken wij vaak:

C++ & Java

Voor Android is C++ één van de populairste talen, samen met Java. C++ verscheen voor het eerst in het begin van de jaren 1980, en Java is eigenlijk sterk beïnvloed door C++. Maar waar C++ werd opgericht met de bedoeling om voornamelijk op desktop computers op een zeer laag niveau te draaien, werd Java ontworpen om op allerlei machines te draaien en werd het midden jaren negentig geïntroduceerd.

Beide talen hebben dus een belangrijke geschiedenis, wat betekent dat alle grote bugs en gebreken al lang zijn verwijderd en opgelost, wat ze de ideale keuze maakt voor zowel hobby projecten als voor grote ondernemingen.

JavaScript, HTML5 & CSS

JavaScript verdient ook een vermelding, samen met HTML5 en CSS. Deze eenheid is al vele jaren de belangrijkste tool van professionele webontwikkelaars en vandaag de dag is het mogelijk om volledige mobiele apps te maken met deze gouden combinatie.

De voordelen van het ontwikkelen in deze talen zijn talrijk, maar de belangrijkste reden waarom ontwikkelaars kiezen voor deze stack is waarschijnlijk te vinden in het feit dat veel webontwikkelaars zijn overgestapt op de ontwikkeling van apps, en dit zijn de talen waar ze al vertrouwd mee zijn.

Met de nieuwste versie van HTML5 is het zelfs mogelijk om een aantal functies te ontwikkelen die voorheen niet mogelijk waren voor andere talen. Zo kunnen bijvoorbeeld alleen HTML5 en JS de vingerafdrukscanner in apps gebruiken met slechts een paar regels code.

Node.js

De laatste taal op onze lijst is ook een van de nieuwste. Deze populaire runtime is gebouwd met behulp van talen die we al hebben behandeld, namelijk C, C++ en JavaScript. En hoewel JavaScript een taal is voor de klant, kan Node.js zowel front-end als backend taken met groot gemak en prestaties uitvoeren.

Interessant aan Node.js is echter dat veel mensen het gevoel hebben dat het een combinatie is van de beste eigenschappen van deze drie talen, namelijk snelheid, efficiëntie en schaalbaarheid.

Daarnaast is Node.js één van de veiligste runtime-scripts voor de server en is een populaire keuze voor zowel games, web apps en grotere websites. Er zijn meerdere modules en een groot aantal verschillende diensten voor eenvoudige lancering en implementatie beschikbaar.

Conclusie

Hoewel er honderden talen beschikbaar zijn voor de avontuurlijke app-ontwikkelaar, zijn de hierboven beschreven talen veruit de meest gebruikte die er zijn.

En zoals altijd met elk type van programmering; hoewel er misschien nieuwere, trending talen zijn, is de beste taal uiteindelijk de taal die je het beste kent.

 

Call Now ButtonNeem contact op!