Skip links
iBeacon technologie maakt musea toegankelijker en interactiever

iBeacon technologie maakt musea toegankelijker en interactiever

Beacon-technologie krijgt steeds meer aandacht. Een van de nieuwste voorbeelden is 20 stadions die worden uitgerust met beacons. Maar ook voor musea zijn er interessante manieren om de technologie toe te passen. We hebben een paar voorbeelden bedacht van hoe de manier waarop we musea ervaren kan veranderen.

BLE, Beacon, iBeacon

Een Beacon is een stuk hardware dat een signaal uitzendt door gebruik te maken van Bluetooth Low Energy – een technologie die al bestaat sinds 2006. Het signaal heeft een specifieke ID en heeft een straal van ongeveer 50 meter. Wanneer u in deze radius loopt, herkent uw telefoon de beacon en zoekt hij op uw telefoon of u een actie heeft die overeenkomt met deze specifieke ID. 

Dit betekent dat u een app op uw telefoon nodig heeft die het signaal kan omzetten in een melding, anders gebeurt er niets. Dus in één zin: BLE is het signaal dat wordt uitgezonden met behulp van een beacon, wordt opgepikt door uw telefoon en ontcijfert met behulp van iBeacon-technologie.

Praktijkvoorbeeld vanuit een museum

Het Rubin museum in België introduceerde onlangs de nieuwe technologie en maakte een video van hoe ze deze gebruiken. Het gebruik van iBeacon-technologie kan worden opgesplitst in twee groepen: toegankelijkheid en interactiviteit.

Toegankelijkheid

Mensen aantrekken om naar een museum te komen is een constante uitdaging, wij zien hiervoor de volgende manieren waarop iBeacon-technologie kan helpen:

  • Het kopen van tickets kan gedaan worden in de app en automatisch herkend worden.
  • Geen borden in het museum nodig, mensen worden in real time door het museum geleid op basis van hun locatie.
  • Beschrijvingen bij schilderijen zijn niet nodig omdat mensen de informatie automatisch op hun telefoon krijgen.
  • De app kan aanbevelingen doen voor schilderijen en tentoonstellingen op basis van de schilderijen die u tijdens uw huidige of vorige bezoek hebt bekeken.

Interactiviteit

Het kan ook moeilijk zijn om kinderen geïnteresseerd te houden tijdens een reis naar het museum, maar ook voor volwassenen kan het leuk zijn om een spelletje te doen in het museum. Ook hier zijn mogelijkheden met beacons:

  • Raadsels
  • Quizzen
  • Schat jagen

Koppel dit aan rankings en social media platformen en je hebt een totaal nieuwe manier om een museum te beleven.

Conclusie

Tot slot zijn er nog genoeg waardevolle mogelijkheden voor musea om gebruik te maken van iBeacon-technologie. Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat de technologie de museumervaring moet ondersteunen en verbeteren en niet andersom.

Call Now ButtonNeem contact op!