Skip links
Huawei domineert MWC 2019 in strijd om 5G race met VS

Huawei domineert MWC 2019 in strijd om 5G race met VS

Was het MWC 2019? Of zullen we het het Huawei 5G-promo-evenement noemen? Ook ‘s werelds grootste tech event werd bepaald door één overkoepelende ontwikkeling. Een inside-look op MWC 2019 (column)

MWC 2019’s eenduidige boodschap

De boodschap tijdens MWC 2019 in Barcelona? Vergeet alles over smartphones, gadgets en robots op de Mobile World Conference 2019. MWC ging over al het andere dan de technologische gimmicks die ons gedrag en de maatschappij in de toekomst gaan vormgeven. Nodes was er 25 t/m 28 februari te gast en kreeg in vergelijking met andere jaren een vernieuwende boodschap mee.

De eenduidige boodschap was dit jaar niet welke producten de toekomst naar een nieuw level tillen, maar welke ontwikkeling voor veel landen – voor nu – alles bepalend zal zijn. Namelijk die van de strijd om het 5G-netwerk tussen twee naties – waarbij een van hen zware artillerie mee nam, waar de ander op de achtergrond nader sluipt.

Huawei was duidelijk degene die overal op de conferentie werd vertegenwoordigd. Althans, dat was het gevoel. De Chinese tech-gigant had stands in drie van de zeven zalen, verschillende prominente C-level presentaties en je kon niet om het bedrijfslogo heen bij iedere willekeurige roltrap of poster. Zo ver de branding die een duidelijke indruk probeerde te maken op iedereen – zowel eindgebruikers als regeringen over heel de wereld.

MWC 2019 Ook het grootste tech event ter wereld in teken van 5G Nodes Agency  - Huawei domineert MWC 2019 in strijd om 5G race met VSHuawei chairman Guo Pings’ eenduidige boodschap over 5G tijdens MWC 2019

Niet alleen nam Huawei 5 awards mee naar huis van MWC 2019, de prominente leiders van het bedrijf kregen ook de kans om een ​​duidelijke boodschap naar de VS te sturen, die het Japanse tech bedrijf gedurende een aantal jaren heeft bekritiseerd voor spionage doeleinden aangaande het netwerk.

“Prism, prism on the wall who is the most trustworthy of them all?”, sprak Huawai’s chairman Guo Ping sarcastisch naar het publiek. De retorische vraag was een opmerkelijke uitspraak gericht aan de Staten en verwijzend naar de grootschalige Amerikaanse surveillance programma’s die naar buiten kwamen via klokkenluider Edward Snowden, een paar jaar geleden.

Tegelijkertijd was Huawei zich heel bewust van de schijnwerper gericht op de beveiliging beschuldigingen. Slim benutte de techgigant de kans om de boodschap te verspreiden dat hun aanpak aanpak eerlijk is. En veilig. “Huawei has not and will never plant backdoors and we will never allow anyone to do so in our equipment”, verscheen langzaam in beeld op het enorme scherm achter Guo tijdens zijn populaire presentatie.

– Ook al zou je alles wat je hoort niet geloven, de inspanning lijkt te werken –

Ook al zou je alles wat je hoort niet geloven, de inspanning lijkt te werken. Het bedrijf lanceerde meer dan 20 deals tijdens en na het MWC, inclusief deals in Bahrein, IJsland, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika en Monaco en zelfs een deal met de Emiraten; één van de sterkste bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten.

En klinken de landen waarmee Huawei afspraken heeft gemaakt, nu nog ver weg; de Europese regeringen zijn de volgende in de rij. De signalen op het MWC 2019 in Barcelona waren kristalhelder.

Grote stilte vanuit Europa en hulp aan Huawei vanuit verschillende hoeken

Waar al snel geluiden kwamen dat de VS de strijd voor 5G hebben gewonnen in Europa, is dat na MWC 2019 allerminst zeker. Verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren opvallend stil tijdens de conferentie. Sterker nog, verzachting naar China lijkt steeds meer het antwoord te zijn. Volgens de laatste berichten heeft Merkel al aangegeven dat Huawei in Duitsland 5G netwerken mag bouwen. Op voorwaarde van privacy garanties.

Eerder meldde de Britse geheime dienst dat het risico van Huawei geminimaliseerd kon worden, terwijl Duitsland nadenkt over hoe Huawei kan worden geïntegreerd in het aankomende 5G-netwerk. Zelfs de premier van Nieuw-Zeeland, die eerder weigerde samen te werken met Huawei op basis van de Amerikaanse waarschuwingen, heeft een kattenluik geopend voor het Chinese bedrijf. Hoe staan verschillende toonaangevende Europese landen en verschillende Amerikaanse bondgenoten dan toch nu positief tegenover Huawei na het MWC 2019 in Barcelona?

Het ongeladen VS wapen

Waar een deel zeker aan de Chinese inspanningen te wijden zal zijn, beoogt opvallend genoeg nog sterker in het voordeel van Huawei te werken; de handelswijze vanuit de VS zelf. Waar Huawei zich steeds sterker positioneert, ontmoetten de Verenigde Staten elkaar op de conferentie zonder concreet bewijs dan wel overtuigende tegenargumenten, die hun overtuiging dat de Huawei handelswijze niet zo eerlijk is als wordt geclaimd, onderbouwt. Aldus de critici, die duidelijk ook tijdens MWC deze mening zonder blad voor de mond uitspraken.

“The United States meets at the conference without concrete evidence, and they are just trying to create an aura of untrustworthiness around China and Huawei at MWC,” zei Paul Triolo, Hoofd Geo-tech gericht op politieke risico analyses binnen Eurasia Group over de opvallende gang van zaken.

Het werd nog duidelijker toen de aanwezige Amerikaanse diplomaat voor cyber en internationale communicatie Robert Strayer vijf uur na het spreken van Guo Ping commentaar gaf (zonder microfoon of presentatiedia’s) op de verklaring. “De Verenigde Staten vragen andere regeringen en de private sector om rekening te houden met de dreiging van Huawei en andere Chinese informatietechnologiebedrijven”.

De verklaring, die zowel vaag als ongedocumenteerd is (Strayer werkte niet mee aan de uitwerking hiervan naar de media), schrikt niet af van Huawei’s dominantie op de conferentie – integendeel. De delegatie vatte de koe absoluut niet bij de horens, ging voornamelijk in de verdediging en keek vooral zwijgend toe hoe Huawei met presentaties, productlanceringen en massale aanwezigheid op het MWC de schijnwerpers, agenda en misschien wel belangrijkste stap in de strijd stal voor het 5G-netwerk in Europa.

Call Now ButtonNeem contact op!