Skip links
Hoe word je het beste UX team ter wereld?

Hoe word je het beste UX team ter wereld?

User Experience (UX) is geëvolueerd van een modewoord naar een echte discipline op het gebied van digitaal ontwerpen en ontwikkelen. Het is niet alleen ‘oude wijn in nieuwe flessen’, maar een perspectief dat je helpt om je te richten op gebruikersinteractie in plaats van alleen op producten en problemen. UX wordt geassocieerd met een breed scala aan concepten die het onmogelijk maken om te definiëren in één zin. Dit leidt tot veel verwarring over hoe je het holistische aspect van UX op je neemt en hoe je een efficiënt team opbouwt.

Accepteer diversiteit

UX is een dynamisch veld en heeft een breed scala aan kwaliteiten. Een manier om hiermee om te gaan is het te zien als een sterke kracht en niet als een onoverkomelijk obstakel. Het UX-team dient dit te reflecteren, door een mix te zijn van mensen met verschillende vaardigheden en kennis van de gebieden die geassocieerd worden met UX in een multifunctioneel team. Bij Nodes hebben we een team van ingenieurs, UI-ontwerpers, business innovators, digitale ontwerpers, service ontwerpers en co-creatie moderators samengesteld. Door al deze verschillende vaardigheden te combineren, beschikken we over een team van uiteenlopende specialisten die elkaar begrijpen. Probeer niet te veel verantwoordelijkheden te combineren, door bijvoorbeeld een ontwerper aan te nemen die zowel UI als UX doet. Natuurlijk kunnen deze twee gebieden elkaar overlappen, maar elke rol verdient een specialist. 

Maak team mantras

De eerste taak als team zou moeten zijn om doelen te formuleren en verwachtingen af te stemmen. Het werk van je team moet erop gericht zijn de gebruiker de best mogelijke ervaring te geven. Dit is echter geen zeer concrete doelstelling, en is erg subjectief. Om specifieker te zijn, is het een goed idee om mantra’s te hebben of modellen te gebruiken, zoals de S.M.A.R.T. targeting techniek. Dit helpt elk teamlid om in alle projecten op dezelfde manier te werken.

Love Your Neighbor

Een van de belangrijkste superkrachten van Nodes is het feit dat alle medewerkers samen werken op dezelfde werkplek. Wij houden van teamwork en geloven in de synergie- en efficiency effecten die dit brengt tijdens het ontwerpproces. Door ideeën, problemen of mogelijkheden te communiceren, krijg je een beter beeld van wat haalbaar is en waar tegelijkertijd processen te tijdrovend zijn en vragen om andere invulling. Dit is een geweldige manier om problemen te analyseren en voor te zijn. Bovendien bespaart het tijd, door sneller tot de essentie te komen.

Test, test, test!

Als je een geweldige ervaring voor de gebruikers wil creëren, test dan je product in verschillende fasen. Het doel van testen in verschillende stadia is om altijd te weten hoe de gebruiker omgaat met het product. Dit is de sleutel tot het vinden van problemen of zorgen. Een veelvoorkomend misverstand is dat testen duur is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met de huidige tests en tools is het een veel eenvoudiger proces en ga je vooraf voor de allerbeste kwaliteit.  

Goed ontwerp is nooit af

Het idee dat je na de lancering een perfecte app hebt ontwikkeld, is een misverstand. Een goed ontwerp en de ontwikkeling van apps vereisen voortdurende verfijning, integratie en frequente feedback van de gebruiker. Want behoeften van je gebruikers veranderen met de ontwikkelingen van de tijd. Hiertoe kan het UX-team het product na de lancering verder verbeteren en de bruikbaarheid optimaliseren. Naast dat gebruikers veranderen, verandert ook de technologie voortdurend, dus up-to-date blijven is een win voor ieder product. Concentratie op algemene kwaliteit vereist een goed teamleiderschap, die ervoor zorgt dat het team altijd op het goede spoor zit. Door samen te werken en de gebruiker centraal te stellen in het ontwerpproces, heb je de beste omgeving voor een geweldig UX-team.

Call Now ButtonNeem contact op!