Skip links
App maken? In 7 stappen een app ontwikkelen

App maken? In 7 stappen een app ontwikkelen

Je loopt rond met een briljant app-idee. De volgende stap is het realiseren van je idee. Terwijl sommigen ontwikkelaars inhuren en veel geld investeren in het laten uitkomen van de droom, zijn er velen die er ook voor kiezen om zelf de taak op zich te nemen. En je hoeft geen hardcore programmeur te zijn om zelfs gecompliceerde apps te ontwikkelen. Hier krijg je een handleiding voor beginners over hoe je een app kunt maken met Xcode en Swift voor iOS.

1. Maak een app framework

Alle apps beginnen met een goed idee om een ​​probleem op te lossen of het dagelijkse leven gemakkelijker te maken. Het hoeft geen revolutionaire oplossing te zijn, zoals Uber, Spotify of Tinder die heel de hele wereld overrompelde. Enkele van de populairste apps zoals Google maps, Wordfeud of HeadsUp maken het dagelijks leven leuker voor miljoenen mensen over de hele wereld. En het is relatief eenvoudig om te beginnen.

Wanneer je een app maakt, ongeacht wat deze kan doen, zijn er altijd een aantal punten die voor iedereen van toepassing zijn. Allereerst is het een goed idee om een ​​visueel overzicht te maken van je app-idee. Het doel is om het hele proces tastbaar te maken en de taak op te delen in fragmenten – anders lijkt het onhanteerbaar om aan de slag te gaan. Houd rekening met het volgende bij het maken van je schets:

 • Hoe moet de app werken?
 • Welke functies moet het bevatten?
 • Wat is noodzakelijk vs wat is leuk om te hebben?
App maken In 7 stappen een app ontwikkelen 1 - App maken? In 7 stappen een app ontwikkelen

Vooral het laatste punt is belangrijk. Het ontwikkelen van een app met een groot aantal functies die niet echt nodig zijn, kan zowel de gebruikerservaring verpesten als de lancering vertragen. Waarom, daarop komen we verderop in het artikel terug. Het is verleidelijk om een ​​applicatie te bouwen met veel functies die in eerste instantie als toevoegingen lijken. Maar de succesregel van alle apps die je het allerliefste vast ook zelf gebruikt bewijst: ‘simpel’ is je succesformule.

2. Onderzoek de app-markt grondig

Wanneer je de app hebt ‘geschetst’ en in kaart hebt gebracht hoe deze moet werken en welke functies deze moet bevatten, is het tijd om de markt grondig te onderzoeken. Het is belangrijk dat je een alomvattende voorbereiding maakt om ervoor te zorgen dat het eindproduct origineel is. Het is ontmoedigend om met de kat in de zak te zitten als anderen je voor zijn en je kunt bovendien een hoop kosten en frustraties besparen door een grondige check uit te voeren vooraf in de App Store, Google Play en het web. Concreet moet je het volgende onderzoeken:

 • Welke alternatieve apps en concurrenten zijn er op de markt?
 • Hoe onderscheid je idee zich van de rest van je concurrenten?
 • Is er vraag naar mijn app-idee?

Hoe maak je een app waar al vraag naar is, denk je? Er zijn verschillende methoden en hulpmiddelen die je helpen te achterhalen waar app-gebruikers naar vragen. Google Trends en Keyword Planner geven bijvoorbeeld waardevolle inzichten in wat gebruikers online zoeken. Deze tools kunnen je veel inzicht geven, indien goed toegepast.

App maken In 7 stappen een app ontwikkelen Nodes Agency - App maken? In 7 stappen een app ontwikkelen

Als we naar de bovenstaande afbeelding kijken, kunnen we zien dat de “game app” en “dating app” een gewilde term zijn bijvoorbeeld. En dat “workout app” of “training app” aan populariteit een iets lagere plaats innemen. Dit kan echter natuurlijk verschillen per land, of locatie. Let daar goed op bij je doelstellingen dat je deze matcht aan je zoekresultaten. Het geeft een goed inzicht als je het grote publiek wil bereiken, door bijvoorbeeld op basis van deze cijfers in te zetten op games of daten, in plaats van een training. Heb je het allerbeste idee voor de perfecte trainingsapp, zou dit je natuurlijk niet tegen hoeven houden. Het kan zijn dat je je doelpubliek spot-on raakt met een gloednieuwe workout-app.

Met dit onderzoek in de hand heb je direct een veel beter startpunt om te beoordelen of er behoefte is aan de door jou gekozen app-oplossing, of de oplossing al bestaat en wie potentiële concurrenten zijn. Gebruik de gegevens om te beoordelen of je verder moet gaan met je oorspronkelijke idee of dat het moet worden her-beoordeeld. Als je vervolgens vindt dat je app anders moet worden gestructureerd, ga je terug naar Stap 1 en maak je een nieuw framework.

3. Maak een mockup

In de technische wereld is een mockup een visueel beeld van de lay-out van de app, UI en flow. Het is een gestripte en zeer eenvoudige versie van je aankomende app en moet niet worden verward met het eindproduct – verre van dat. Mockups helpen ontdekken of visuele elementen op het scherm met elkaar botsen, zodat je hier niet pas in het eindproduct – na weken werk – achter komt. Visuele elementen zoals lettertypen, kleuren en kaders bepaal je dus in deze mockup-fase. 

App maken In 7 stappen een app ontwikkelen TIPS - App maken? In 7 stappen een app ontwikkelen

Er zijn verschillende online hulpmiddelen die je kunnen helpen de basisvisualiteiten samen te brengen. UXPin of Sketch behoren tot de meest populaire.

Met Sketch kun je ook de grafische elementen maken en op je mockup leggen. Sketch heeft een ondersteuningsfunctie (support) voor app-ontwerpen welke goud waard is als je vastloopt. 

Heb je zelf geen oog voor het grafische aspect? Het inhuren van een grafisch ontwerper is de veilige keuze, en het is vaak een betaalbare financiële uitgave. Bij Dribbble, een “ontwerpersuniversum”, zijn er veel getalenteerde ontwerpers die je kunnen helpen, en het zal op de lange termijn bijna altijd vruchten afwerpen. Laat de ontwerpexperts staan ​​voor het visuele en gebruik jouw inspanningen om de flow, functies en back-end van de app optimaal te laten functioneren.

Een mockup toont ook de flow in je app. Je kunt illustreren wat er moet gebeuren wanneer gebruikers op een knop drukken of ‘swipen’ op het scherm. Met tools zoals Balsamiq Mockups kun je een kaart maken van de opties die je app biedt en de software heeft bovendien veel UI-sjablonen die voor elke toepassing kunnen worden gebruikt.

Kort samengevat helpt een mockup om de structuur achter het eindproduct te visualiseren, en het is een belangrijk startpunt om de grafische elementen mee op te bouwen.

4. Bouw met Xcode og Swift

Het idee is verfijnd, de markt wordt onderzocht en de basisstructuur van de app is aanwezig. Na de bovenstaande voorbereiding is het nu tijd om te bouwen.

Hoe je vervolgens een app kunt maken, kan in twee processen worden onderverdeeld:

 • Frontend
 • Backend

De Frontend is het gedeelte dat je kunt zien, en waar ook straks de eindgebruiker visueel mee wordt begroet. Dit zijn lay-outs, de navigatie, afbeeldingen enzovoorts. De Backend is – zoals het woord ook suggereert – alles wat ‘achter’ de app ligt, wat de gebruiker niet kan zien en is juist wat de app technisch in functionaliteit ondersteunt. Het is onder andere de database die de hele frontend laat werken.

Als ontwikkelaar, verbind je de frontend en backend met elkaar.

Stel je voor dat je een Facebook-app aan het ontwikkelen bent. De interface, waar je een actie kunt toevoegen, zoals een afbeelding of een opmerking bij een thread, maakt deel uit van de frontend, die vervolgens wordt opgeslagen in de backend database. Deze interacties kunnen vervolgens worden teruggehaald en gelezen vanaf de backend en zijn daarom altijd met elkaar verbonden.

Om beide in een iOS-app te ontwikkelen, kun je Xcode en Swift gebruiken. Xcode bevat zowel een project manager, een code-editor, documentatie opslag, nasynchronisatie hulpmiddelen en een Interface Builder, en Swift is een zeer intuïtieve programmeertaal. Samen vormen ze de pijlers van stabiele en bruikbare iOS-apps. Als ontwikkelaar hoef je gelukkig niet alles zelf te coderen. Er zijn verschillende tools die het proces kunnen versnellen wanneer je een iOS-app maakt: 

 • XCode
 • Swift
 • Firebase
 • Fastlane
 • TestFight

Leren coderen kost veel tijd. Maar Swift, Xcode en vele andere online ontwikkelingshulpmiddelen maken het veel gemakkelijker om zelf een app te bouwen. Om je op weg te helpen, zijn er ook veel YouTube-video’s die je stapsgewijs helpen om aan de slag te gaan met de programma’s en advies geven over hoe je aan de slag kunt met de codering.

Maar onthoud, oefening baart kunst. Je kunt niet in lijn komen met je app-idee, als je niet je zin beproeft, fouten maakt, opnieuw evalueert en het opnieuw probeert. Het coderen met Xcode en Swift is in het begin altijd moeilijk en het kan frustrerend zijn om tutorials te bekijken waarin alles eenvoudig lijkt. Maar zoals met al het andere in de wereld, kost het tijd om iets nieuws onder de knie te krijgen.

5. Promoot je app

Je appt maakt pas verschil als gebruikers deze weten te vinden. Je hebt misschien zoveel tijd besteed aan het ontwikkelen van het perfecte idee, maar als je de boodschap dat je de ultieme applicatie hebt gebouwd niet kunt verspreiden, zul je nooit slagen. Gelukkig zijn er veel initiatieven die kunnen helpen jouw oplossing aan de man te brengen zonder dat het een fortuin kost. Een paar suggesties voor een goede start naar zichtbaarheid:

 • Bouw een landingpage voor je app
 • Zet reclame in
 • Start een blog

Een landingspagina kan de perfecte keuze zijn als je een kleinere, maar toegewijde marketinginspanning wil leveren. Een landingspagina kan bijvoorbeeld een eenvoudige one-pager zijn waarop je je hele digitale project presenteert. Alles, van functies tot afbeeldingen en specificaties, kan relatief snel worden genoteerd op een website, waar vandaan je vervolgens kunt linken naar de app in de App Store. Optimaliseer vooral ook de SEO, waardoor je pagina beter vindbaar wordt via zoekmachines. Websites zoals WordPress zijn veelal gratis en ze zijn eenvoudig in te stellen.

Als je het bewustzijn wil versnellen, kan reclame de juiste weg zijn. Google AdWords of Facebook-advertenties kunnen snel de aandacht trekken en je ziet sneller resultaten dan met een website. Aan de andere kant brengt het ook meer kosten mee.

Een derde manier om je app aan de man te brengen, is door een blog te starten. Het is – net als de website-optie – een strategie voor de langere termijn, en het vereist vaak een grote persoonlijke inspanning, omdat het lang duurt om aandacht te creëren door middel van goede inhoud. Kies voor de toepassing die het beste bij je strategie en budget aansluit.

6. Lanceer in de App Store

Start eenvoudig je app project in de App Store. Je uploadt de nieuwste versie naar de App Store met Xcode en vervolgens zal Apple je app beoordelen om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de richtlijnen. Na goedkeuring kan het worden gevonden door gewone gebruikers in de App Store.

App maken In 7 stappen een app ontwikkelen tips - App maken? In 7 stappen een app ontwikkelen

Maar het werk is nog niet af. Verre van dat.

Bij het ontwikkelen van een app is er veel werk om het continu te onderhouden en te optimaliseren. Daarom benadrukken we ook altijd het advies om ten minste 15-20% van het budget te reserveren voor kwaliteitsborging. Een app moet continu worden bijgewerkt om te zorgen dat deze voldoet aan de nieuwste beveiligingsnormen. Daarnaast veranderen externe systemen waar je app mee samenhangt continue en waarop je als ondernemer geen invloed hebt. Wanneer Apple bijvoorbeeld een nieuw besturingssysteem start, zijn er wijzigingen waarop de app moet worden bijgewerkt. Als dat niet gebeurt, loopt de ​​app het risico op bugs met grote gevolgen voor zowel de functionaliteit als de gebruikerservaring – en daarmee de populariteit.

7. Kwaliteitsborging van je app

Feedback van gebruikers is essentieel voor het onderhouden, verbeteren en optimaliseren van je project. Geen enkele app start direct ‘uitdaging’-vrij – er zullen bugs zijn die nog niet zijn ontdekt of tegenintuïtieve flows die moeten worden aangepakt. En gebruikersfeedback is hiertoe je belangrijkste hulpmiddel. Bovendien veranderen de wensen van je gebruiker naarmate ook omstandigheden veranderen, wat herhaaldelijk vraagt om realistische reflectie, en niet alleen aan het begin van je project.

 • Gebruik kwantitatieve gegevens om een ​​overzicht te krijgen van de feedback van gebruikers
 • Maak een vragenlijst om kwalitatieve gegevens van de gebruikers te krijgen

De kwantitatieve gegevens geven inzicht om een ​​algemeen beeld van je app te krijgen. Zijn mensen er blij mee? Gebruiken ze het? Wat ontbreekt er? De kwalitatieve gegevens moeten echter worden gebruikt om een ​​dieper inzicht te krijgen in wat moet worden afgestemd om de gebruikerservaring te vergroten, zodat je een gebruiksvriendelijk product aanbiedt en behoudt. De beste manier om voldoende kwantitatieve en kwalitatieve gegevens te verzamelen, is door eenvoudig een e-mail te verzenden.

App maken In 7 stappen een app ontwikkelen. - App maken? In 7 stappen een app ontwikkelen

TIP | Wees specifiek in je vraagstellingen. Vermijd vragen als: “Vind je de app leuk?”. Vragen als deze zijn te open en creëren vaak meer verwarring dan duidelijkheid. Een vraag als: “Gebruik je de GPS-functie?” Is specifiek en het is gemakkelijker voor de gebruiker om zich daarmee te identificeren. Het levert jou daarnaast de gewenste inzichten in de gebruikerservaring.

Op basis van de verkregen data maak je een lijst van items die onmiddellijk moeten worden gerepareerd en een lijst met taken die kunnen wachten. Verwacht niet direct alles de eerste keer gelijk te kunnen repareren. Het is een grote en voortdurende taak om een ​​app te optimaliseren en te onderhouden, en gebruikers kunnen hun houding veranderen zodra de wind waait. De sleutel tot een succesvolle app is om na de lancering open te staan voor gebruikersfeedback en hiermee je product proberen zo goed mogelijk aan te passen – zogeheten updates door te voeren. Je weet immers pas wat het beste werkt, zodra je daadwerkelijke eindgebruikers je product testen en gebruiken in hun dagelijkse omstandigheden. Je kunt bovendien altijd een update terugdraaien als deze niet het gewenste resultaat oplevert als vooraf gehoopt.

Eén ding is zeker: als je niets doet, is je app snel verouderd! Ook als je besluit een app te laten bouwen, door een expert, let er dus altijd op dat kwaliteitsbehoud (Quality Assurance) onderdeel is van de aangeboden services, het biedt je direct het verschil tussen de professional versus iemand die alleen producten aflevert.

Call Now ButtonNeem contact op!